Zespół pałacowo-parkowy Da Vinci znajduje się zaledwie kilkanaście kilometrów od Kielc, niemalże w polach wyłania się piękny kompleks rekreacyjno – wypoczynkowy – mało znane, urocze miejsce z duszą, które potrafi zaskoczyć każdego. Centralne miejsce stanowi Dwór Starostów Chęcińskich z przepięknym widokiem na zamek królewski w Chęcinach. Stefan Bidziński ufundował Dwór, w którym obecnie znajduje się muzeum oraz Restauracja Da Vinci. Po dworze oprowadza kustosz w stroju starosty. Główne wejście do dworu prowadzi od strony Bramy Jana III Sobieskiego przez barokowy ogród, jedyny tego typu ogród w województwie. Z okien dworu widoczne są pozostałości fosy – obecnie stawy wypełnione rybami.
Podzamcze to miejsce wyjątkowe, gdzie przeszłość łączy się z teraźniejszością, niby na uboczu, a nie do końca. Droga krajowa nr 7 już nas omija – a zatem nie każdy do nas zjedzie, ale Ci co zawitają nie pożałują. Kompleks Da Vinci został odrestaurowany zaledwie kilka lat temu – większość naszych gości pamięta ruiny, po których dziś nie ma już śladu. W naszych progach można zatrzymać się na nocleg w przytulnym hotelu ***, zjeść smaczne i estetycznie podane dania kuchni polskiej.
Baza noclegowa znajduje się w zabytkowym spichlerzu – pokoje są bardzo przytulne. Hotel Da Vinci *** może pomieścić do 50 osób. Między hotelem a Centrum Nauki znajduje się urocza fontanna.
To jednak nie wszystko – w ofercie mamy także organizację konferencji, koncertów, imprez plenerowych (w tym także wesel), oraz ofertę imprez okolicznościowych.
Restauracja Da Vinci w Dworze Starostów Chęcińskich serwuje dania kuchni polskiej. Otrzymaliśmy nagrodę Najlepsza restauracja 2023, a właścicielka została Ambasadorką Kuchni Polskiej programu Polskie Skarby Kulinarne.
Dania przygotowujemy z produktów najwyższej jakości, z produktów od lokalnych dostawców w trosce o to, aby wydobyć smak. Dużo czasu poświęcamy na przygotowanie wszystkich elementów dania w naszej kuchni – zupy, sosy gotujemy na własnych wywarach, mięso marnujemy w przyprawach i ziołach, a następnie poddajemy obróbce termicznej dbając o to, aby zachować jak najwięcej właściwości produktów bazowych. Makarony, pierogi, ciasta, czy dekoracje wytwarzamy na miejscu dzięki czemu udaje nam się zbliżyć do smaków zapamiętanych z dzieciństwa. Używamy ziół zamiast gotowych mieszanek przypraw, wzorujemy się na dawnych recepturach. Dania podajemy zachowując wysokie standardy estetyczne. Karta menu jest kartą sezonową i bazuje na sezonowych produktach.
Szefem kuchni jest– Sebastian Strójwąs – pasjonat, wizjoner i zarazem artysta. Przygotowując każdą kartę menu prowadzimy długie debaty o tym jakie dania wpisują się w klimat naszego miejsca, jakie składniki dobrać do poszczególnych dań, jak wyznaczyć trend nowego menu i co w danym sezonie może być atrakcyjne. Najtrudniej jest odpowiednio wyłożyć danie, aby kusiło już samym wyglądem.
RESTAURACJA HOTEL DA VINCI – miejsce, w którym kultywujemy tradycję nie tylko kulinarną. Zapraszamy serdecznie na uczty z dreszczykiem, czyli kolacje odbywające się w czasie sztuki teatralnej w reżyserii Andrzeja Pieczyńskiego. Przygotowujemy także okazjonalnie kolacje degustacyjne w stylu restauracji Michelin z wine pairingiem.